Údolí Casies se nachází v severovýchodní části Jižního Tyrolska, tedy v Itálii poblíž hranic s Rakouskem. Oblíbili jsme si ho, protože zde nejsou žádná velká turistická střediska, ale turisté se zde mísí s místními v penzionech a privatech na statcích a horských domech.
V malém údolí se nenachází žádné větší lyžařské středisko ani hotel. Údolí je rájem pro vyznavače běžeckého lyžování, skialpy, pěší turistky a cyklistiky. Poskytuje také mnoho příležitostí, jak se seznámit s životem místních lidí, kteří se živí především, po mnoho generací, vypilovanému chovatelství.
Údolí Casies je považováno za nejstudenější údolí v Itálii (v zimě nejsou výjimkou roční teploty okolo -25 °C), má však velmi bohaté a rovnoměrně rozložené srážky v průběhu celého roku. Geologickým podkladem jsou vyvřeliny i když nedaleko již jsou vidět krásné bílé skály Dolomit. V údolí je cca 2 000ha převážně travních porostů různé svažitosti o nadmořské výšce 1 250-1 600 m. n. m.. Nad pásmem lesa pak k údolí patří cca 4 000ha vysokohorských pastvin ve výškách 1 800-2 500 m. n. m..
Dominantně je v údolí produkované kravské mléko a to především od plemene Brown Swiss. Tradiční je také chov horských klapouchých ovcí Bergschaf. Nově se v údolí také chovají sánské kozy na produkci mléka a slepice v mobilních výběhových technologiích na produkci vajec.
Sezónní pasení na vysokohorských pastvinách Almech se využívá zejména pro ovce a jalovice od 1 roku stáří. V Casies stále však ještě řada chovatelů na Almech produkuje také mléko, které potom sváží do údolí.
Řada farmářů však již zintenzivnila produkci mléka a také stáje vybavila moderními technologiemi. Ti už mají krávy na produkci mléka celoročně v údolí.
Jednu takovou farmu jsme navštívili….
Jedná se o farmu rodiny GRUBEROVÝCH v obci PICHL-COLLE. Statek má své kořeny již na přelomu 16. a 17. století a odjakživa se tam chovaly krávy. Farmou nás provedl pan Martin Gruber, který je nyní „hlavou rodiny“. Chovají nyní 150 krav plemene Brown Swiss s průměrnou užitkovostí 9 000kg mléka, 4,8% tuku, 3,8% bílkoviny a 180 tis PSB. Krávy jsou dojeny na 2 robotech DeLaval a ustájeny v prostorné volné stáji. Krmná dávka je postavena na travních senážích, dosoušeném seně a koncentrátech. Velmi nás zaujala dokonalá hygiena a kvalita krmení v krytých jamách i na krmném stole, který má povrch z nerezu. Překvapilo nás, že celé stádo uživí z cca 90ha. Na travách zvládají 4 seče a po každé řádně kejdují.
Inseminaci si dělá sám a využívá pouze sexované dávky brownů a sperma british blue pro křížení. Preferuje býky ze Švýcarska, Německa a USA a zaměřuje se na produkci a exteriér. Dle jeho slov fitness znaky mají všechny „brownky“ tak dobré, že nepovažuje za důležité na ně dál šlechtit.
Aktuálně využívá prověřené býky: BLOXOY, JELLY, SYNTEC, PACOMIO, PIANO, VELIERO, BRICE, PALMER, JJ P, OPTIMAL, PACTOLE,
a genomické: BONITO, LAMBORGHINI P, LAUGEN P, SELECT, DUNLOP, JOKERSTAR, VALPS, BREIL P, BAROLO, HIGHLIGHT, MO.
Všechny jalovice alpuje, některé i dva roky po sobě. Každý rok se účastní jedné až dvou výstav převážně v regionu, ale jezdí i na velké výstavy do Bolzana. Jeho chov funguje jako rezervní nukleus společnosti Superbrown a historicky zde již odchoval několik býků do inseminace.
Ekonomicky farma prosperuje a může si dovolit investovat do nových technologií. Pro vyšší stupeň zabezpečení ještě zprovoznili menší bioplynovou stanici, která zpracovává odpad z údolí.
Petr Zajiček