PROPRŠENÝ, ALE ÚSPĚŠNÝ DOD
Letos jsme DOD uspořádali netradičně na letní slunovrat. Původně plánovaný dubnový termín nám zhatilo "korona bláznění". Počasí však spíše připomínalo deštivý apríl, nežli slunečný červen. Lidé z Farmy připravili opravdu vzroně organizovanou akci, a tak vše běželo jako na drátkách: občerstvení, prodej v mlékárně, komentované prohlídky zvířat, ustájení i mechanizace.
Překvapivě i přes celodenní vytrvalý déšť nás toho dne navštívilo alespoň 450 návštěvníků a všichni statečně zvládli program nejen pod střechou, ale také venku na pastvinách. Opět jsme se snažili všem vysvětlovat náš vztah ke zvířatům, přírodě i krajině a také naši filosofii produkce přirozených potravin. Ve výsledku to byl den příjemný a pro všechny přínosný a poučný - jednak pro návštěvníky, kteří zjistili, jak je to s hospodařením na půdě v (ne)souladu s přírodou, ale také pro nás, že tento náš způsob hospodaření šetrný ke krajině je sice pracný, ale smysluplný.
ITALOVÉ V TEHOVSKÉ MINIMLÉKÁRNĚ
No a co to "italské kouzelní"? To nás čekalo až o den později, v neděli 21. 6., kdy nás navštívila skupina italských sýrařů v čele s Mastro Casaro - Maurizio Vozzolo. Se zájmem si prohlédli naši minimlékárnu a potom nám z našeho mléka předvedli výrobu mozarelly, straciatelly a burraty. Byl to opravdový koncert a inspirativní kouzlení s lahodným výsledkem. Italští mistrové byli nadšeni kvalitou našeho mléka, jeho složením a aromatem. Jezdí často pomáhat do mlékáren po celém světě, ale s takto kvalitní surovinou prý ještě nepracovali.
Přijďte se tedy i vy podívat, jak se staráme o naše zvířata, a ochutnat výsledky nedělního kouzlení italských mistrů zde, v naší minimlékárně - ÚT 16-18 h, PÁ 15-18 h, SO 9-12 h.
Petr Zajíček